HTML

A passzívház és a magyar valóság

Ezt a blogot tulajdonképpen barátok, ismerősök unszolására kezdem el, akiket érdekel, hogy tudok megbírkózni kis hazánkban még nem túl elterjedt bio-öko-passzív-zöldtetős-stb. házunk felépítésének nehézségeivel és szépségeivel.

Friss topikok

  • Anna Smith: Érdemes az épületfóliázáson elgondolkodni még az építkezés kezdetén, mert nagyon megéri. Visszatér... (2013.05.12. 16:55) A kezdet
  • szaboredony: Redőnnyel kapcsolatban itt nézzetek körbe: www.szabo-redony.hu/ (2011.01.28. 13:00) A falazás
  • Charybdis: Szia Érdekelne majd, hogy mennyibe került összesen az építés (ha nem titok), és amennyivel többe ... (2008.11.26. 18:48) Indulnak a belső munkák
  • little honey: Helo, Hasonlo cipőben járok, mert hasonló házat építek. Nézz át majd hozzám a passivhaus.blog.hu-... (2008.11.20. 22:33) Élesben
  • Armand: mennyibe lett a födém?megvolt 2milkából?raktál el beton próbakockát? nekem is tanácsolták, én sem ... (2008.07.23. 11:19) A födém

Linkblog

Megy a munka

2008.05.08. 14:06 modi

Na megint történt pár dolog.

Visszatemettük a kiásott gödröt, és jött a zsalukő. Túl magas lábazat nem lesz, épp csak annyira emeltettük meg, hogy a víz ne tudjon befolyni az udvarról.


















Majd jött a kavics, ...


















... és a vasbeton alaplemez (alatta fóliával).


















Félreértések elkerülése végett: az előtérben balra látható fakereszt szintezésre szolgál, nem az asszonyt betonoztuk be az alapba.

Na most ugyanott vagyunk szintileg, mint amikor elkezdtük, de legalább már egy csomó pénz elment.

Most ragadom meg a pillanatot, hogy bepótoljam egy régi adósságomat.
Mellékelem a látványtervet.
Így néz ki az utca felöl:
















Viszont azt is hozzá kell tennem, hogy az eredeti terv szerint készült a látványterv. Azóta kicsit variáltunk rajta (költségvetés szempontjából optimalizáltuk), de a formavilág maradt.
Ezt látja egy töketlen európai fecske az a udvar hátsó része fölött megfelelő sebességgel   repülve:















A tetőn lévő panelek nem tükrök, melyeket megfelelően koncentrálva az esetlegesen barátságtalan szomszédok házára koncentráljuk a napfényt, hanem napkollektorok. Nagyjából délre néznek (enyhén nyugatra), és a vízszintessel 55-60 fokot zárnak be. Ez azt jelenti, hogy késő őszre vannak optimalizálva, tehát akkor esik a napfény merőlegesen rájuk. Nyáron kicsit rosszabb a hatásfok, de ez a kb. 15 m2 bruttó felületű vákuumcsöves rendszer így is bőven fel tudja melegíteni a melegvizes tartályt. Késő ősszel viszont kicsit hatékonyabban tud rádolgozni a fűtés puffertartályára és a melegvíz-tartályra.
Ha már így belefogtam a gépészeti részbe, pár szót még említenék róla:
A gáz jelenleg a telek szélén van. Ennél közelebb nem fog jutni a házhoz.
A fűtéshez és a HMV-hez (háztartási melegvíz) szükséges energiát a napkollektorokon kívül egy faelgázosító  kazán adja. Szükség esetén lesz hely és lehetőség kutas hőszivattyú beépítésére is (legalábbis hely lesz neki a gépészeti szobában, és a potenciális csöveket is behúztuk a ház végéig, hogy ne kelljen semmit sem később bontani, csak megtoldani). Az első tél után derül ki szükségessége.
Terveztünk a házba aktív szellőztetést is hőcserélővel (ennek a talajkollektorának első kritikus pár méterét tettük le a ház mellé, amíg hozzáférhető volt), ez csak beköltözés után fog elkészülni, a maradék pénzügyi források függvényében. A télikert és pergola sem létfontosságú, ezek is egy későbbi fázisban lesznek kivitelezve.

Most ennyit. Következzék hát a falazás, az építkezés leglátványosabb része....
 
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://passzivhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr60459879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lud 2008.05.09. 16:38:38

mi ez az új visszafogott emberközeli terv? én még ott tartottam, hogy a földbeásott KGB palota, az Orion űrhajó és egy síugrósánc terveit felhasználva rajzoltál valamit.
még a végén a szomszédokkal is barátkozol, mint rendes vidéki nyárspolgár.
süti beállítások módosítása