HTML

A passzívház és a magyar valóság

Ezt a blogot tulajdonképpen barátok, ismerősök unszolására kezdem el, akiket érdekel, hogy tudok megbírkózni kis hazánkban még nem túl elterjedt bio-öko-passzív-zöldtetős-stb. házunk felépítésének nehézségeivel és szépségeivel.

Friss topikok

  • Anna Smith: Érdemes az épületfóliázáson elgondolkodni még az építkezés kezdetén, mert nagyon megéri. Visszatér... (2013.05.12. 16:55) A kezdet
  • szaboredony: Redőnnyel kapcsolatban itt nézzetek körbe: www.szabo-redony.hu/ (2011.01.28. 13:00) A falazás
  • Charybdis: Szia Érdekelne majd, hogy mennyibe került összesen az építés (ha nem titok), és amennyivel többe ... (2008.11.26. 18:48) Indulnak a belső munkák
  • little honey: Helo, Hasonlo cipőben járok, mert hasonló házat építek. Nézz át majd hozzám a passivhaus.blog.hu-... (2008.11.20. 22:33) Élesben
  • Armand: mennyibe lett a födém?megvolt 2milkából?raktál el beton próbakockát? nekem is tanácsolták, én sem ... (2008.07.23. 11:19) A födém

Linkblog

A kezdet

2008.04.10. 20:47 modi

Életem első 37 és fél évét sikerült blogírás mentesen leélni, de úgy látszik mindenkit utolér egyszer a végzet. Alapvetően inkább külső, mint belső késztetés volt a végső indítóerő, és miután napló- (pláne nem blog-) írási múlttal nem rendelkezem, kérem, mindenki nézze el nekem a kezdeti botlásokat.
Tulajdonképpen senkit nem is akarok a bevezetéssel és a velem kapcsolatos egyéb információkkal untatni. Aki ismer, ismer, aki nem, annak is biztos lesz valami elképzelése rólam hónap távlatából, ha addig kitart a blogírási lelkesedésem.
E blog elkezdésének közvetlen kiváltó oka, hogy kb. 2 évvel ezelőtt felmerült bennünk, (feleségemmel közösen), hogy társasházi lakásunkat le kellene cserélni családi házra. Ugyan tudtuk, hogy lányunk, aki már 7 múlt, már nem lesz a homokozóban kotorászós korban, mire beköltözünk, azért mégis csak szívesebben töltjük el mindahányan életünk jelentős hányadát egy kerttel megáldott, csendes környéken, mint egy hasonszőrű objektumokkal sűrűn körbevett budapesti társasház egyik lakásában, ahol csend, nyugalom és a tiszta levegő fogalma gyakorlatilag nem létezik.
Szóval 2 éve kezdtük el keresni álmaink telkét. Egyetlen konkrétum az a pénzösszeg volt , amit rá tudtunk áldozni. Volt pár homályosan megfogalmazott szempont, és kb. 1 éves próbálkozás után végre Győrben kötöttünk ki, és sikerült végre dönteni. Túlzás lenne azt mondani, hogy álmaink telke, de a főbb szempontok egyetlen uniója volt. (Mindketten győri származásúak vagyunk, tehát nem kell meglepődni a helyszínen.)
Már a legelején tudtuk, hogy a ház nem lesz szokványos. Szerencsére mindkettőnk egyformán abnormális gondolkozással rendelkezik (értsd a szokásos magyar mentalitáshoz képest), így mind látványban, mind műszaki megoldásokban próbáltunk valami új utat járni.
Nálunk az energiatakarékosság mindig is fontos szempont volt. Ha vettünk bármit, a fogyasztás lényeges eleme volt a döntésnek. Inkább vettünk valamit valamivel drágábban, ha utána a fenntartási költsége kedvezőbb volt. Télen a lakásban 20-22 fok volt, inkább felvettünk melegítőt. Sokan bolondnak tartottak, hogy minek nem fűtünk jobban (persze ennek  előfeltétele volt a szabályozható fűtés,a mérésalapú költségek és a viszonylag tűrhető hőszigetelés). Persze utána meg mindenki hitetlenkedett az 1 télre kifizetett 12 ezer forintnyi fűtésszámla hallatán (100nm-es lakásra).
Így hát a telek keresésének elkezdése óta nem volt kérdés, hogy a ház passzív lesz, amennyire lehet . Ez kb. annyit tesz magyarra lefordítva (ha valaki még nem halott volna erről az "állatfajról"), hogy az építéskor felhasznált nagyobb időbeli és pénzbeli befektetés a későbbi alacsonyabb üzemeltetési költségeken x év alatt megtérül. Hogy mennyi X értéke? Jó kérdés.
Az ilyen ház nem egyvalamitől lesz passzív, hanem sok tényező eredőjeként. Pl. a jó elosztás és tájolás nem kerül pénzbe, tehát x=0. Egy izmosabb szigetelés plusz pénzbe kerül, tehát x>0.
Most hadd ne számoljak megtérüléseket. Erre megvannak a hivatalos szakágak.
Biztosan sokan vannak, akik kétségbe vonják a szavaimat, de egy passzív ház építése szerintem alapvetően nem pénz kérdése. ALAPVETŐEN HOZZÁÁLLÁS KÉRDÉSE!!!
Nálam a passzív ház fogalma kicsit tágabb, mind a hivatalos állásfoglalás. Lehet számolni hőveszteségeket meg légzárást, van k meg U tényező, meg kW-ok. Ezek is fontosak, de én azt gondolom, hogy aki  a lehetőségeit teljes mértékben kihasználva energiatudatosan építkezik, az passzív házat épít. Ha kevés rá most a pénze, építse meg a szegény ember passzív házát. Ha most nincs pénze pl. napkollektorra, a hely legyen meg neki, hogy ha lesz miből, ne kelljen érte a házat szétverni.
Ha így építkezik, a saját pénztárcája látja előnyét néhány év múlva, nem beszélve a következő nemzedék életéről. Nagy szavak ezek, a jövő most dől el. Aki most kevesebbet szennyez, az egy kicsit tedd az emberiség jövőért. És saját magáért.
Na ennyit a "szentbeszédekről".
A lényeg: mi így döntöttünk. Legyen a ház passzív meg öko, amennyire lehet.
A terv ennek a fényében készült el, és most ott állunk, hogy kezdődik a show.
Igyekszem az építkezést végigkísérni fotókkal és szöveggel, hogy akit érdekel, jobban belelásson a részletekbe. Igyekszem összeszedni a tapasztalatokat és az egyedi ötleteket is (volt pár, amivel még a legelszántabb szakembereket is sikerült meglepnünk).
Az első házunk lesz, tehát ahogy a mondás tartja, az ellenségünknek építjük. Tuti, lesz sok gond, de legalább megpróbáltuk.
Akkor hát...
START!!!



 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://passzivhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr58420344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balage 2008.05.06. 11:10:14

Hajrá Modi!!!
Kiváncsi vagyok milyen lesz a vége :)

Armand 2008.05.06. 13:10:05

Ilyen öreg vagy?
Ennyi idő alatt megtanulhattad volna, hogy passzív házat építeni magyarországon úri huncutság...

Lud 2008.05.07. 14:08:20

mi ez a munkagép??? tudod hány tonna széndioxidot jelent, hogy nem brazilokkal ásattad ki?
meg nem látom hol van az alap leföldelve a ház auráján kívül :)

Armand 2008.05.07. 19:58:14

elfeledtem megkérdezni, hogy hol vannak a környéken a fák? hamár passzivolunk

modi 2008.05.08. 08:14:28

brazilok ástak, csak a fotó kedvéért hozattam egy működésképtelen markolót. Az alap földelésével meg egy villamosmérnök sámánt bíztunk meg, de ő csak később tudott jönni.
én is gondoltam, hogy nyomni kéne valami növényt a földbe. Láttam is valamelyik bevásárlóközpontban élethű kínai műanyag fákat és bokrokat. Nem kell őket metszeni, öntözni, nincsenek azok az idegesítő méhek tavasszal. Most akció keretében adtak hozzájuk illatban passzoló spréket.
Ezek az igazán passzív fák, mert nem csinálnak semmit...

Gill 2008.05.09. 16:43:50

Úgy látom Armák csak irigykedik:)? Kiszámolta, hogy mennyivel jobban járt volna ha ő is passzívozik:)

KrisN 2008.05.09. 19:04:16

Üdv minden volt Pannonos/Vodas kollégának!

Sir Mody! Kitartás! És kőműves kezébe vízmértéket ne adj, úgysem tudja mire való:)

Üdv: Kris

csekmak 2008.05.19. 12:58:33

suj,
ugye abba belegondoltal, hogy az a talaj amire a hazadat epited tobb tizezer ev alatt lett olyan termekeny es sujokban gazdag? legalabb a felszinet mentsd meg es teritsd be azzal a tetoszerkezetet! :)

Anna Smith 2013.05.12. 16:55:23

Érdemes az épületfóliázáson elgondolkodni még az építkezés kezdetén, mert nagyon megéri. Visszatérül, ha hosszú távon gondolkodunk, biztosan nyerő ötlet...
www.angelfolia.hu/
süti beállítások módosítása